Suomen Virtaustekniikka Oy

Milloin voisin käyttää Vortex-putkea pistejäähdytykseen?

Vortex-putket tuottavat kylmän ilmavirtauksen normaalista paineilmasta. Kun puhutaan pistejäähdytyksestä, niin silloin tarkoitetaan pientä kohdetta, kohde voi olla halkaisijaltaan noin 5 cm luokkaa. Pistejäähdytystä voidaan tarvita, jos kuumuus jossain kohteessa häiritsee tuotantoa tai jos tuotannon tehokkuutta voidaan parantaa jäähdyttämisen avulla.

Pistejäähdytystä voidaan käyttää esimerkiksi poraamisessa, jyrsinnässä ja erilaisissa leikkuusovelluksissa. Eräitä yleisimpiä Vortex-putkien kohteita ovat erilaiset työstökoneiden terät. Perinteisesti näissä kohteissa on käytetty leikkuunesteitä, mutta aina vain enemmän pyritään vähentämään leikkuunesteiden käyttöä. Leikkuunesteet ovat sotkuisia ja kalliita ja niistä kertyy jätettä. Vortex-putken tuottamalla kylmällä ilmalla toimiva työkalujäähdytys on erinomainen jäähdytysmenetelmä. Jäähdytetty terä tekee parempaa jälkeä ja nopeuttaa tuotantoprosessia.

Vain mielikuvitus antaa rajat Vortex-putkella toimivan pistejäähdytyksen käyttökohteille. Vortex-putkea on hyödynnetty esimerkiksi kaasunäytteiden jäähdyttämisessä kaasuanalysaattoreissa, teollisuuskameroiden ja erilaisten sensorien jäähdyttämisessä, laserin pään jäähdyttämisessä tai sitten vaikka kuumaliiman jäähdyttämisessä tuotannon nopeuttamiseksi.

Vaihtoehtoiset jäähdytysmenetelmäratkaisut voivat olla hyvinkin suurikokoisia ja kalliita. Vortex-putki on kompakti ja pienikokoinen, edullinen ratkaisu useaan erilaiseen käyttökohteeseen. Vortex-putkissa ei ole liikkuvia osia ja ne ovat käytännössä täysin huoltovapaita, kunhan vain käytettävän paineilman puhtaudesta huolehditaan.